A Natural Change projektről

2015 szeptemberében az Erasmus+ jóvoltából megszervezésre került Natural Change Outdoor Education nevű nemzetközi képzésünk. A programon hét országból (Magyaroroszág, Egyesült Királyság, Spanyolország, Románia, Olaszország, Csehország, Liechtenstein) érkezett oktatók, ifjúságsegítők és közösségi facilitátorok vettek részt, és egy olyan non-formális oktatási módszerrel ismerkedhettek meg, melynek fókuszában a természetben eltöltött strukturált idő mint élmény alapú tanulási lehetőség áll.
A módszer a Natural Change projekten alapul, mely ötvözi a szabadtéri oktatási módszerek, a pszichoterápia, a tapasztalati tanulás és a mélyökológia elemeit.

A képzés célja a résztvevők személyiségfejlődésének támogatása, a fenntartható jövő érdekében tett felelősségvállalásra, aktív cselekvésre való motiváció, és az ifjúságsegítői munkában eredményesen alkalmazható, újító módszer megismerése volt.
A folymatot David Key, Robert McKenna, Osbert Lancaster és Richard Profit facilitálta.
A képzés első felében a résztvevők saját élményt szereztek a módszerről, melyet a folyamat elméleti hátterével, facilitálásával és a módszer gyakorlati alkalmazásával való megismerkedés követett.
A folyamat a biztonságos keretek megteremtésével kezdődött, melynek egyik fontos eleme a résztvevők megtartó közösséggé való átalakulása volt. Az első néhány napban a résztvevők szokásos ritmusának lelassulását segítő gyakorlatok felkészítették őket az erdőben egyedül, csendben töltött napra, a “solo”-ra, amely a képzés legfontosabb eleme volt. A “solo” utáni napon történetmesélés és a történetek feldolgozása következett. Az utolsó napokban a résztvevők megismerkedhettek az ökológiai én fogalmával, a Triskele modellel és ezáltal a változás folyamatával.
Néhány visszajelzés a résztvevőktől (fordítás):

“Örülök, hogy megismerhettem egy új módját az ember természethez való kapcsolódásának. Szükségünk van eszközökre ahhoz, hogy visszatérjünk önmagunkhoz és a Natural Change nagyszerű folyamat ehhez. Örülök, hogy létezik egy olyan egyesület, mint a Pandora, sok kedves emberrel, akik felismerik, hogy egy ilyen tanfolyam a mélyökológia új tudatosságát hívja elő.”


“Ez a hét sokféleképpen tett képessé dolgokra, és segített, hogy elmélyítsem és jobban megismerjem a természettel való kapcsolatomat. Újra szembesültem ezzel a tükörrel, mint már oly sokszor – és mégis újabb és újabb dolgokat tanultam az életről és magamról. A természet a legjobb hely az emlékezésre, olyan dolgokra is, amiről már elfelejtettük, hogy elfelejtettük, pedig azok a legfontosabbak. Bárcsak mindenki megtapasztalhatná ezt!”

“A Pandora ügyesen választott témát és szervezte meg a képzést. Otthon éreztük magunkat az egész képzés alatt. Még egyszer köszönjük a munkátokat és remélem, hamarosan lesz lehetőség egy újabb együttműködésre.”

“Szívet megnyitó és újrakapcsolódó hét!”

“Lassulj le, hallgasd mit suttog a természet az érzékeidnek és élvezd a saját társaságod. Néha ez lehet a kulcsa annak, hogy új és váratlan ajtók nyíljanak, vagy akár egy teljesen normális módja a nap kezdésének vagy befejezésének.”EU flag-Erasmus+_vect_POS

Advertisements